Food, Recipes

Matcha & matcha latte

/Em Português/

I woke up today, thinking I was going to have Matcha for breakfast. I’m still kinda new to this Matcha thing and when I talk to friends and the word Matcha comes up, everyone wrinkles their nose and looks at me as if I was speaking in Chinese. So I decided to make a post to share some insights with you about this little green powder.

Matcha is produced from the same plant as green tea is, but has a higher content of antioxidant components when compared to traditional green tea. As far as is known, the social use of tea arose in Japan in the Tang’s Dynasty in the 19th century. It was also in Japan, precisely at the tea ceremonies, that matcha became popular.

Its preparation still begins in the plant, before harvest, when it is covered to be protected from the sun, leaving the leaf greener and increasing the production of amino acids. Thereafter, the most attractive ones are harvested manually and their leaves are stretched to dry.

When dried, the leaves are grounded and the result is a green powder.

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I hope that when I visit Thailand this year, I can find a place to enjoy and observe a tea ceremony (not just with matcha!), so if you know of any comment below.

One of the greatest things about matcha tea is that it’s very versatile. You can actually add matcha tea powder to smoothies, lattes, cakes, cookies, muffins, pancakes, soup, and so much more.

Matcha tea is very high in antioxidants, amino acids, and chlorophyll. Of the amino acids contained in matcha tea, L-theanine is the most prevalent and is known to have a relaxing effect on the mind and body, hence why traditionally Buddhist monks would sip matcha tea to help ease their mind for meditation. Plus the subtle caffeine content helps with focus. Unlike normal teas, you’re actually drinking the entire matcha tea leaf, not just the tea water. This is one of many reasons why matcha tea is much more nutrient dense than standard green tea. Because of the many steps, care, and time it takes to create matcha tea, it tends to be more expensive than standard teas but is beyond worth it!

I’m gonna share with you guys the recipe I will follow today for my breakfast, Matcha Latte.

Total time: 5 min

Ingredients

  • ½ cup hot water
  • ½ cup organic coconut milk or almond milk
  • 1 teaspoon matcha tea powder
  • 1 tablespoon honey, maple syrup, or stevia (optional)
  1. Add the matcha tea powder to a small amount of hot water in a bowl or into your favorite mug.
  2. Using the bamboo whisk, whisk briskly in a up-and-down direction to make a thick, green paste.
  3. Then pour the remaining water and hot coconut milk (or almond milk) into the paste and stir. If you want to add a sweetener, add it while doing this step.
  4. The matcha will dissolve quickly and easily. If you’re using a milk frother, place on the top of the latte and turn it on, allowing to froth and foam until your desired texture.
  5. It’s now time to enjoy!

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Hoje acordei com vontade de incluir Matcha no meu pequeno almoço. Só há pouco tempo experimentei e quando falo com amigos e a palavra Matcha vem à baila todos me torcem o nariz e fazem uma careta como se tivesse a falar Chinês. Por achar que ainda é pouco conhecido, decidi fazer um post para partilhar convosco este pózinho verde.

A Matcha é produzida a partir da mesma planta do chá verde, porém possui maior teor de componentes antioxidantes quando comparado ao chá verde tradicional. Pelo que se sabe, o uso social do chá surgiu no Japão, na dinastia Tang, no séc. I d.C. Foi também no Japão, precisamente nas cerimónias do chá, que o matcha se popularizou.

A sua preparação começa ainda na planta, antes da colheita, quando ela é coberta para ser protegida do sol, deixando a folha mais verde e aumentando a produção de aminoácidos. Depois disso, os mais atraentes são colhidos manualmente e suas folhas são esticadas para secar.

Quando secas, as folhas são moídas e o resultado que temos é um pózinho verde.

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Espero que quando visitar a Tailândia este ano, possa encontrar algum lugar para desfrutar e observar uma cerimónia de chá (não apenas com matcha!), Por isso, se souberem de algum local, comentem abaixo.

 Uma das melhores coisas sobre matcha, é que é muito versátil. Podemos adicionar matcha em pó a smoothies, lattes, bolos, biscoitos, muffins, panquecas, sopa e muito muito mais.

O pó de chá matcha é muito rico em antioxidantes, aminoácidos e clorofila. Dos aminoácidos contidos no chá matcha, L-theanine é o que mais prevalece e é conhecido por ter um efeito relaxante sobre a mente e o corpo, daí que tradicionalmente os monges budistas o bebiam para ajudar a aliviar a sua mente para a meditação. Além disso, o conteúdo subtil de cafeína ajuda também a focar. Ao contrário de chás ditos normais, estamos mesmo a beber toda a folha de chá matcha, não apenas a água do chá. Esta é uma das muitas razões pelas quais o chá matcha é muito mais nutritivo denso do que o chá verde padrão. Devido aos muitos passos, cuidados e tempo que leva para criar o chá matcha, este tende a ser mais caro do que chás comuns, mas vale a pena!

Vou deixar-vos a receita que seguirei hoje para o meu pequeno almoço, Matcha Latte.

Tempo total: 5 min

Ingredientes

  • ½ xícara de água quente
  • ½ xícara de leite de cocô ou leite de amendoa
  • 1 colher de chá de chá de pó de matcha
  • 1 colher de sopa de mel, xarope de maple ou stevia a gosto (opcional)
  1. Adicione o pó de chá matcha a uma pequena quantidade de água quente numa tigela ou na sua caneca favorita.
  2. Usando o batedor de bambu, bata rapidamente para cima e para baixo para fazer uma espessa pasta verde.
  3. De seguida, despeje a restante água e leite de cocô (ou de amendoa) quente na pasta já formada e mexa. Se adicionar um adoçante, adicione nesta altura.
  4. O matcha irá dissolver-se rapidamente e facilmente. Se usar um batedor de leite, coloque no topo do latte e ligue, até a espuma atingir a textura desejada.
  5. Hora de desfrutar!

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